موزه رضا عباسی در مهرماه سال ۱۳۵۶ توسط فرح پهلوی افتتاح شد، ساختمان موزه در واقع متعلق به یک نمایشگاه مبلمان و دکوراسیون داخلی بود که به دلیل موقعیت قرارگیری و ویژگیهای معماری مورد توجه قرار گرفت و از صاحب اصلی خریداری شده و با هدف موزه دگرگونیهایی در آرایش داخلی انجام گرفت.
این موزه به یاد نقاش مشهور دوره صفوی که اهل کاشان بود، به نام رضا عباسی نامگذاری شد. در جریان انقلاب و درتاریخ آبان ۱۳۵۷ موزه تعطیل شد و در سال ۵۸ شروع به کار کرد و مدیریت آن بر عهده آیدین آغداشلو بود. بعد از تعطیلی های پیاپی سرانجام در تاریخ ۱۵ بهمن ۱۳۷۹ برای پنجمین بار آغاز به کار کرد. در حال حاضر موزه رضا عباسی، زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اداره میشود و سرپرستی آن بر عهده شهرام حیدرآبادیان است.
آثار متنوع و ارزشمند این موزه و نوع چینش آن در میان موزههای دیگر ایران منحصر بفرد است، این آثار بر اساس ترتیب زمانی از هزاره دوم پیش از میلاد تا اوایل قرن بیستم یعنی پایان دوره قاجار به نمایش درآمدهاند. بنابراین بازدید کنندگان میتوانند سیر تکامل هنر، تمدن و فرهنگ ایران را به خوبی مشاهده کنند.
موزه رضا عباسی دارای سه تالار است که هرکدام از آنها شامل آثار هنری متفاوتی هستند: تالار پیش از اسلام در طبقه سوم، تالار هنرهای اسلامی در طبقه دوم و تالار نگارگری و تالار خوشنویسی که در طبقه اول قرار دارند.
بخش مرمت و نگهداری موزه با دو آزمایشگاه و کارگاه به مرمت و بازسازی نقاشیها، اشیای فلزی و کتابهای خطی اختصاص دارد، این کارگاه نه تنها به مرمت اشیای موجود در موزه رضا عباسی میپردازد، بلکه ترمیم آثار ارسالی از موزههای دیگر کشور را نیز به عهده دارد، این بخش یکی از پیشرفتهترین کارگاههای مرمت در کشور است.
کتابخانه موزه دربرگیرنده بیش از ده هزار جلد کتاب به زبانهای پارسی، انگلیسی، فرانسه و آلمانی است. همچنین کتابخانه مشترک بیش از ۵۰ مجله داخلی و ۶۰ مجله خارجی است. این کتابخانه برای کارکنان موزهها، کارمندان سازمان میراث فرهنگی، استادان و دانشجویان و پژوهشگران فرهنگی قابل استفادهاست.
آدرس:
خیابان شریعتی تهران، نرسیده به پل سیدخندان، شماره ۹۷۲