موزه آثار طبیعی و حیات وحش ایران در محدوده دارآباد قرار دارد که قبل از انقلاب یکی از کاخهای شمس پهلوی بوده که برای میهمانان ساخته شده بود و پس از انقلاب تغییراتی جهت موزه در آن ایجاد شد، و در سال ۱۳۷۲ افتتاح و در سال ۱۳۷۶ به شبکه جهانی اینترنت پیوست.
در سال ۱۳۸۰ مجسمه دایناسور گیاهخوار «کامپتوزوروس» که در دوران ژوراسیک در ایران میزیستهاست و آثار آن در سنگوارههای تشکیلات شمشک کرمان یافت شده بود، توسط هنرمندان ایرانی و افغانی در یزد ساخته شد و به صورت نمادین در محل ورودی موزه نصب گردید.
موزه طبیعت و حیات وحش ایران در بخش های متعدد نمایشگر نمونه های زیستی متنوعی است و در سالن های آن پنج راسته پستانداران شامل خرگوشها، جوندگان، گوشتخواران، فردسمان، زوج سمان در ۱۳خانواده در برگیرنده خرگوش، سنجاب، موش، سگ سانان، خرسها، راسو، کفتار، گربه سانان، اسب و الاغ، گوزن، گاوسانان، خوکها و فک ها بیش از ۲۶ گونه از موجودات را گردهم آورده است. همچنین پوست ببر منقرض شده ایران از نمونه های قابل توجه و کمیابی است که به مجموعه جانوری موزه اضافه شده است.
ایران به علت وسعت زیاد، چین خوردگی ها، پستی و بلندی ها از شرایط اقلیمی خاص و زیستگاه های طبیعی غنی برخوردار است که گونه های متنوع و بی نظیری از حیات وحش گیاهی و جانوری را در دل خود جای داده است. این شرایط اقلیمی ویژه موجب شده است تا حدود ۸۰۰۰ گونه گیاهی، حدود ۱۱۴۱ گونه جانوری در برگیرنده بیش از ۵۱۷ گونه پرنده، حدود ۲۳۴ گونه خزنده، ۱۷۴ گونه ماهی، ۱۹۴ گونه پستانداران، ۲۲ گونه دوزیست و تعداد قابل توجهی از بی مهرگان در این محیط به زیست خود ادامه می دهند. هر چند توجه به خطر انقراض هر یک از این گونهها امری ضروری است.
این موزه در سال ۱۳۷۶به عضویت شورای بین المللی موزه ها ( ICOM) و کمیسیون آموزش و ارتباطات سازمان جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN-CEC) در آمد.
آدرس:
تهران، میدان نیاوران، خ دارآباد، بعد از آجودانیه، خ موزه