گنبد علویان مربوط به اواخر دوره سلجوقیان در چهار باغ علویان در نزدیکی میدان امامزاده عبدالله شهر همدان قرار دارد. این اثر یکی از شاهکارهای معماری و گچبری بعد از اسلام در همدان است، و طی شماره ۹۴ در تاریخ ۱۵/۱۰/۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاست.
این بنا توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد احداث شده بودهاست. در دورههای بعد با ایجاد سردابی در زیر زمین به مقبره آن خاندان تبدیل گردیدهاست. نامگذاری این بنا به «گنبد» علویان به این دلیل بودهاست که در گذشتههای دور این بنا دارای گنبد بوده و در اثر گذشت زمان گنبد آن فرو ریختهاست. همچنین علاقه شدید مردم به سادات و دوستداران امام علی و مدفون بودن دو تن از خاندان علویان در این بنا از دلایل دیگر این نامگذاری بودهاست.
گنبد علویان میراثدار پیشینهی اعتقادی اهالی این دیار و همواره مورد توجه محققان بوده است. این بنا در میان نمونههای به جا ماندهی معماری دوره اسلامی بینظیر و و به دلیل معماری ویژه و تزیینات بسیار پیچیدهی گچی آن، درخور معرفی است و از نمونههای منحصر به فرد معماری ایرانزمین است که در شهر زیبای همدان قرار گرفته است.
علت نامگذاری این بنا به گنبد علویان این است که این بنا در گذشتههای دور دارای گنبد بوده، گر چه در اثر گذشت زمان، گنبد آن فرو ریخته است. از سوی دیگر، علاقهی شدید مردم به سادات و دوستداران حضرت علی (ع) و مدفون بودن دو تن از خاندان علویان در این بنا، موجب شده که آن را به این نام بخوانند.
این گنبد به دلایل متعدد از جمله ویژگیهای منحصر به فرد کالبدی و ظرافت و تزیینات استثنایی آن، همواره مورد توجه ویژهی محققان قرار داشته است.نقشهی بنا، چهارضلعی و گوشههای آن دارای لبههای ستارهایشکل است. دیوارهای این مقبره تا خط آغاز گنبد، باقی مانده ولی خود گنبد فرو ریخته و از بین رفته است. این مقبره که با آجر ساخته شده، از سطح زمین بالاتر است و مانند سایر مقبرههای چهارضلعی مشابه، روی یک سکو قرار دارد. این سکو در واقع طبقهی زیرین مقبره است. جلوی درب ورودی این مقبره، ۹ پلهی سنگی دیده میشود.
امروزه سازمان میراث فرهنگی، دور این بنا را حصارکشی کرده و از آن حفظ و نگهداری میکند. در طی سالیان متمادی، این بنا چندین بار مرمت شده است.
برای مشاهده مطالب و تصاویر گردشگری به کانال راهنماسفر مراجعه کنید.