باز هم با یک مکان زیبا و دیدنی آمده ام که هرکس به با هر سلیقه ای آنجا را خواهد پسندید. یکی از موزه های تهران به نام موزه گرافیک ایران. این موزه بر خلاف بیشتر موزه ها که می شناسیم نمایشگاه دائمی ندارد و همچنین کمی از مرکز شهر تهران فاصله دارد تقریبا در شمالی ترین بخش پارک پلیس در باغ اناری تهرانپارس به ساختمان قدیمی و زیبایی برمی خوریم که متعلق به دوره قاجاریه است.
بنا بر شواهد و مستندات تاریخی، عمارت مجید آباد یا ارباب هرمز، بنایی بوده که در قریه ای به همین نام قرار داشته است. اولین بار در منابع تاریخی مربوط به دوره قاجار با نام مجید آباد برمیخوریم؛ با این حال احتمال اینکه احداث این قریه به پیش از دوره ناصری بازگردد زیاد است. دکتر منوچهر ستوده درباره قریه مجید آباد این گونه عنوان میکند: مجیدآباد از شمال به قوچک و از جنوب به جاده تهران به دماوند و از غرب به اراضی تهرانپارس و قاسم آباد نو از شرق به جاده تهران به لواسان محدود می شود. دو رشته قنات بزرگ و آب فراوان دارد. یک باغ بزرگ اناری دارد. مالک مجید آباد، هرمزخان زرتشتی است.
تاسیس موزه گرافیک:
موزهی گرافیک ایران به واسطهی جهان گرافیک، بستری ارزشمند و پویا به روی مخاطبین خود میگشاید. موزهی گرافیک ایران به همت انجمن صنفی طراحان گرافیک و حمایت سازمان زیباسازی شهرداری تهران به منظور حفظ، پژوهش و نمایش میراث طراحی گرافیک در عمارت تاریخی ارباب هرمز تاسیس شده است. این مجموعه مساحتی بالغ بر ۹۰۰ مترمربع در دو طبقه، به همرا زیرزمینی کوچک در ابتدا ساخته شده است. این بنا در سال ۱۳۸۴ به شمارهی ۱۴۶۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. مجموعههای موزه، شامل آثاری از پیشگامان گرافیک مدرن تا طراحان معاصر است. تاریخ بنای موزه، به سالهای پایانی دوره قاجار میرسد، اما در هستی تازهاش، پیکر و بستر فعالیت موزهی گرافیک شده است. کمیتهی موزهی انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران با هدف گردآوری، حفظ و نمایش آنچه به عنوان تاریخ گرافیک ایران شناخته میشود در اردیبهشت ۱۳۷۹ آغاز به کار کرد. از همان ابتدا این کمیته کوشید با گردآوری آثار متنوع پیشگامان و همچنین ابزار و لوازم مرتبط، مجموعهای ارزشمند از میراث طراحی گرافیک ایران جمع آوری کند. در این بین، اهدای برخی مجموعهها و آثار منحصر بفرد استادان بر ارزش مجموعه افزوده است.
اعضای موزه گرافیک ایران
سرپرست موزه: فریبا سلیمانی روزبهانی
کارشناس مستند سازی: فریبا سلیمانی روزبهانی
اموزش یار موزه: نیلوفر یزدخواستی
راهنمای موزه : سعید عسگری
موزه گرافیک ایران چه قسمت هایی دارد؟
این موزه از ۲ طبقه تشکیل شده است.
طبقه اول شامل یک سالن نمایش آثار هنری می باشد و سایر اتاق ها به بخش اداری، کتابخانه، کلاس های آموزشی، موزه داری و مرمت، فروشگاه کتاب و صنایع دستی اختصاص دارد.
طبقه دوم شامل ۸ سالن است که به فضای نمایشگاهی و موزه اختصاص داده اشده است. آثار هنری در این سالن ها به صورت قاب شده، بخشی روی دیوار و بخشی روی پانل های مخصوص بدون هیچ گونه آسیب و صدمه به بنای ساختمان و بر اساس مختصات بنا نصب شده است. در این ۸ سالن آثاری از هنرمندان پیشکسوت طراح گرافیک ایران از جمله محمود جوادی پور، مرتضی ممیز، قباد شیوا، فرشید مثقالی، ابراهیم حقیقی و … به چشم می خورد.
همانطور که گفته بودم معمولا این موزه دارای نمایشگاه دائم نیست هر چند که گاهی در گوشه کنار این موزه نیز آثاری از هنرمندان برجسته در حوزه گرافیک به شکل دائم به نمایش گذاشته شده است. این موزه همه روزه بجز روزهای دوشنبه پذیرای علاقمندان و هنردوستان می باشد.
نمایشگاههای برگزار شده توسط کمیته موزه گرافیک:
اردیبهشت ۱۳۸۸: هفته طراحی گرافیک – نمایشگاه گنجینهٔ بیمکان
در این نمایشگاه آرت ورکهای دهههای ۳۰ و ۴۰ و تصویرسازیهای دهههای ۳۰ و پوسترهایی از طراحانی چون مرتضی ممیز، قباد شیوا، فرشید مثقالی و .. به نمایش درآمد.
اسفند ۱۳۹۱ : منتخبی از گنجینهٔ پوسترهای تئاتر ۱۳۴۸ تا ۱۳۶۸
در این نمایشگاه آثاری از مرتضی ممیز، آیدین آغداشلو، آربی اوانسیان، فریدون آو، امیرحسین اثباتی، فرشید مثقالی، ابراهیم حقیقی، بهزاد غریبپور، قباد شیوا، واحد خاکدان، علیرضا اسماعیلی، محسن امانی، مصطفی اوجی، آشور بانیپال بابلا، محمدعلی بنیاسدی، تقی بهلولی، ژینوس تقیزاده، شهریار تیمورپور، بیژن ثقهالاسلامی، بهزاد حاتم، محمد حمزه، بهرام خائف، علی خسروی، خسرو خورشیدی، محمدرضا دادگر، احمد درخشان، مصطفی رمضانی، عباس سارنج، امیر سلیمانی، شهرام شهمیری، شاپور شهیدی، شراره صادقی، امید صادقی، بیژن صفاری، محمدحسن فرجی، رضا کرمرضایی، فریدون کوچکیان، مصطفی کیپور، شهرام گلپریان، علیاصغر محتاج، افسانه محمدی، هومن مرتضوی، مهنوش مشیری، مصورزاده، معظمی، تابش میرمیرانی، مرتضی نبیپور، جمشید نرسی، عباس نعلبندیان، محمد وجدانی، تربتی، حسینیپور، موحد، جرجانی، محجوبی، آرشامیان، فرخی، صمدیان، علیاری، همدانی و نیز تعدادی پوستر بدون امضای دیگر از طراحان گمنام به نمایش گذاشته شد.
شهریور ۱۳۹۲ : متخبی از پوسترهای موسیقی
نمایش گوشهای از پوسترهای موسیقی ایران اختصاص داشت و شامل آثاری از ژوبین آصف جاه، صادق بریرانی، ابراهیم حقیقی، بهزاد حاتم، درخشانی، قباد شیوا، فوزی حسن تهرانی، مرتضی ممیز و محمد وجدانی که در سه دههٔ ۱۳۴۰، ۱۳۵۰ و ۱۳۶۰ خورشیدی تولید شدهاند.
بهمن ۱۳۹۲: منتخبی از پوسترهای نمایشگاههای هنرهای تجسمی
این نمایشگاه منتخبی بود از ۹۸ پوستر نمایشگاههای هنرهای تجسمی ایران از طراحانی چون محمد احصایی، آرمان استپانیان، مصطفی اسدالهی، کارل اشلامینگر، فرهاد باتمانقلیچ، آراپیک باغداساریان، صادق بریرانی، محمدعلی بنیاسدی، رویین پاکباز، کامران حسینی، ابراهیم حقیقی، محمدرضا دادگر، عباس سارنج، جلال شباهنگی، عباس شیشهگران، طلوعی، ابوالفضل عالی، قباد شیوا، فوزی حسن تهرانی، بهروز متینصفت، فرشید مثقالی، پرویز محلاتی، مرتضی ممیز، مسعود مهرابی، موحد، نیکزاد نجومی و علی وزیریان که در سالهای ۱۳۴۰، ۱۳۵۰ و۱۳۶۰ خورشیدی تولید شده بودند.
مهر ۱۳۹۴: نمایشگاه با چشمهای کودکی
این نمایشگاه روایتگر سیر تحول و تطور طراحی کتاب کودک از ورود فناوری چاپ و عکاسی تا ظهور طراحی گرافیک در ایران هستند. از آثار ارزشمند این نمایشگاه میتوان به نخستین کتاب چهار رنگ ایرانی اشاره کرد که در چاپخانه بانک ملی به زیور طبع درآمده است. آثار هنرمندانی چون محمود جوادیپور، مرتضی ممیز، فرشید مثقالی، علیاکبر صادقی، بهزاد حاتم، پرویز کلانتری، ابوالفضل همتی آهویی، پرویز محلاتی، علیاصغر محتاج و دیگر تصویرگران عرصه کتاب کودک بر غنای این نمایشگاه افزودهاند.
تیر ۱۳۹۷ : افتتاحیه نمایشگاه فصل سفر و …..