موزه فرش
موزه فرش به دستور شهبانو فرح پهلوی ساخته شد و در روز ۲۲ بهمن ۱۳۵۶ به وسیله وی افتتاح گشت. این موزه درخیابان کارگرشمالی، تقاطع دکتر فاطمی، ضلع غربی پارک لاله تهران قرار دارد که فرش های بسیار نفیس از سراسر ایران که حاصل کار هنرمندان ایرانی است به نمایش گذاشته شده است.
ساختمان موزه
این موزه در سال ۱۳۴۰ به منظور گالری فرش به صورت ناتمام ساخته شد و حدود ۱۵ سال به صورت متروکه باقی ماند، سپس در اوایل سال ۱۳۵۵ بازسازی شد و در روز ۲۲ بهمن ماه سال ۱۳۵۶ رسما افتتاح گردید.
ساختمان موزه فرش با مساحتی بالغ بر۳۴۰۰ متر مربع و اقتباس از معماری ایرانی، نمایی شبیه دار قالی را به نمایش گذاشته است. طراح بنای این موزه، عبدالعزیز فرمانفرمائیان است.
ساختمان دارای دو تالار است که انواع قالیهای دست بافت و گلیم را به نمایش گذاشته، طبقه همکف این موزه برای نمایش دائمی ۱۵۰ قطعه فرش و طبقه دوم آن محل برگزاری نمایشگاههای مناسبتی و فصلی در نظر گرفته شده است.
ویژگی های موزه
موزه فرش ایران مجموعه ای از با ارزشترین نمونههای قالی ایران از قرن نهم هجری تا دوره معاصر است که منابع تحقیقی غنی در زمینه فرش را در اختیار پژوهشگران و هنردوستان میگذارد. حدود ۱۳۵ تخته از شاهکارهای قالی ایران، بافت مراکز مهم قالیبافی مانند کاشان، اصفهان، کردستان، خراسان، تبریز، کرمان و… به نمایش گذاشته میشود.
همچنین در این نمایشگاه تابلوفرش های نفیس به نمایش درمی آید که هر بینندهای را به خود جذب می کند. در این نمایشگاه نمونههایی از قالیچههای تصویری شاهنامه بایسنغری به نمایش درآمده است که گوشههایی از ادبیات، اسطوره، مذهب و فرهنگ و هنر غنی ایران را نشان میدهد.
در کتابخانه موزه حدود ۳۵۰۰ جلد کتاب موجود است که به زبانهای فارسی، عربی، فرانسه، انگلیسی و آلمانی بوده و در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد. پژوهش در سوابق، تحولات و کیفیت تاریخی هنر و صنعت فرش در ایران، گردآوری و خریداری نمونه انواع قالیهای دست بافت ایرانی و برگزاری نمایشگاههای موقت از فرش ایران و سایر نقاط جهان از اهداف موزه به شمار می آید.