عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد

5/5
آنچه در مطلب میخوانید:
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد

عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد کاخ عشرت‌آباد سابق، بنایی از دوره قاجار است که در شرق تهران، در میدان عشرت‌آباد (میدان سپاه)، پادگان عشرت‌آباد (پادگان ولیعصر) قرار گرفته است، که به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

عمارت کلاه فرنگی عشرت‌آباد در سال ۱۲۹۱ قمری در میان باغ عشرت آباد به دستور ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد. در میانه باغ، حوض و چشمه و فواره‌های گوناگونی وجود داشت و دور تا دور این حوض بزرگ، نزدیک به سی خانه کوچک دو اتاقه به شکل نیم دایره ساخته شده بود که در و پنجره چوبی آن‌ها به سوی مرکز حوض باز می‌شد و در هر یک از آنها یکی از زنان شاه زندگی می‌کردند. این کاخ ییلاقی بیشتر مکان برگزاری مراسم عروسی و تفریحات شاه بود و در آن ساختمان کلاه‌فرنگی، به صورت برج چهار طبقه ساخته شده بود که پوشش سقف طبقه چهارم از شیروانی و طبقه سوم آن دارای شاه‌نشین با آینه کاری و مقرنس بود.

عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد

پس از سرنگونی قاجار و روی کار آمدن پهلوی، باغ و کاخ همراه با خانه‌های دور حوض برای کاربری پادگانی به شهربانی واگذار شد. آیت الله خمینی نیز پس از رویداد ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به‌مدت یک ماه و هفت روز در این زندان بازداشت بود. در جریان تسخیر پادگان، بنای کاخ عشرت‌آباد بسیار آسیب دید و هنوز هم آثار تیر و گلوله بر دیوارها و بدنه آن دیده می‌شود.

عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد

با پیروزی انقلاب این پادگان توسط نیروی‌های سپاه پاسداران مصادره شد و بعدها به نیروی هوایی سپاه اختصاص یافت که به نام «پادگان ولیعصر» تغییر نام پیدا کرد، و اکنون کاخ در محوطه یک پادگان قرار دارد و امکان بازدید عمومی وجود ندارد و از همه خانه‌های کوچک و کل مجموعه تنها کاخ اصلی باقی‌مانده است.

عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد

این عمارت به دلیل دربر داشتن همه هنرهای سده سیزدهم خورشیدی از جمله نقاشی، آینه‌کاری، مقرنس‌های زیبا و حتی بخش‌های آسیب نخورده نخستین کاغذدیواری‌ها می‌تواند به موزه‌ای منحصربفرد تبدیل شود.

آدرس:

تهران، میدان سپاه، پادگان ولیعصر (پادگان عشرت‌آباد)، عمارت عشرت‌آباد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *