روستای نایبند طبس در استان خراسان جنوبی شهرستان طبس ، بخش دیهوک قرار دارد. این روستا به ماسوله کویر معروف است و جهانگردی نیست که زیبایی روستای نایبند را نستوده باشد.
نایبند با بافتی سنتی و خشتی در دل کویر و وجود درختان نخل و مرکبات از قبیل پرتقال ، نارنگی و نارنج ، چشم اندازی زیبا و با شکوه به این روستای داده و هر ساله گردشگران زیادی برای بازدید بازدید از این منطقه میآیند.
بافت روستای نایبند با توجه به شکل معماری ساخت روستا که در واقع بام یک خانه نقش حیاط خانه بالادست را ایفا می کند به «ماسوله کویر» معروف است. این خانه ها با استفاده از گل، شاخ و برگ درختان از قبیل نخل و درختان منطقه بر فراز تپه صخره ای و به صورت پلکانی ساخته شدند. سازه های بسیاری از سقفهای روستای نای بندان از چوب و الیاف درختان است که باعث خنکای بیشتر در تابستان و کاهش ضریب تخریب هنگام زلزله است .
روستای نایبند در جنوب شرق طبس، واقع بر دامنه کوهستان و مشرف بر دشتهای بی انتهاست و چشم انداز بی نظیری دارد. این روستا در حدود ۱۴۵خانوار و کمی بیش از ۵۰۰ نفر سکنه دارد و به دلیل دوری روستا از مراکز شهری و مرکز بخش خوشبختانه بافت تاریخی آن تاکنون دستخوش تحولات و آسیب جدی نشده است. با وجود تمایل مردم به زندگی ماشینی و زندگی مرفه هنوز زندگی در کوچه ها و معابر بافت تاریخی نایبند جریان دارد و مردم در خانه های قدیمی سکونت دارند.
در کنار روستای نای بند اتاقکهایی سنگی به چشم می خورد که به بافت سنتی و تاریخی روستا می افزاید . علاوه بر این، روستا دارای برج های دیده بانی برای حفاظت از هجوم یاغیان در گذشته به روستاست.
روستای تاریخی نایبند باغ ها و مزارع طبیعی بسیار زیبایی دارد که محصولاتی مانند خرما پرتقال، لیمو، نارنگی و نارنج از جمله محصولات عمده آن است.وجود حیات وحش نایبندان در کنار این روستا باعث شده علاوه بر حضور گردشگران فرهنگی و تاریخی، منطقه شاهد حضور گردشگر علمی نیز باشد. فرصت سفر به این منطقه زیبا را از دست ندید و در سفر خود حتما طبس و پدیدههای نادرآن را ببینید.
با پیگیری های اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان طبس پرونده ثبت بافت تاریخی روستای نایبند تکمیل و در کمیته ثبت استان بافت مذکور به ثبت رسید تا در چند ماه آینده در فهرست ملی بافت های تاریخی کشور به ثبت خواهد رسید.