آبشارهای کرمان

5/5
آنچه در مطلب میخوانید:
آبشارهای کرمان

آبشار خوشکار | کرمان

در استان کرمان دو آبشار به نام آبشار های خوشکار فرار دارد که در مسیر موسوم به خشکار واقع شده اند. دو مسیر برای رسیدن به این دو آبشار وجود دارد که اولین مسیر از جاده بافت به سمت کرمان، در روستای کیسکان توقف میکنید. از این مکان پیاده روی به سمت آبشارها شروع میشود و در دره رودخان خوشکار در کنار مسیر رودخانه ادامه مسیر دهید تا به آبشارهای خوشکار برسید. در کنار آبشار دوم غاری وجود دارد که آبشار از صخره سمت راست غار جلوی دهانه غار فرو میریزد. در فصل بهار شدت آب به قدری است که غار پشت آبشار مخفی میشود. ادامه این مسیر به قله کوه شاه منتهی میگردد.

و مسیر دوم این مسیر از مسیر اول یکمقدار سخت تر است، برای دسترسی به این مسیر از جاده کرمان – بافت به سمت لاله زار، بخشی زیبا از توابع بردسیر که در دامنه ارتفاعات سربه فلک کشیده لاله زار قرار گرفته است ادامه مسیر دهید. پس از طی ۱۰۰ کیلومتر به جاده فرعی لاله زار خواهید رسید. ادامه جاده فرعی به طول ۲۰ کیلومتر به لاله زار منتهی میگردد. لاله زار در ارتفاع ۲۷۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و سردترین شهر استان کرمان بشمار می آید.

این شهر بعد از قمصر کاشان در زمینه گل محمدی ( گلابگیری) صاحب شهرت فراوانی است. بعد از لاله زار در مسیر سد با عبور از آن به ابتدای مسیر پیاده روی می رسید. این منطقه تنگه اورتی نامیده میشود. در گویشهای محلی به محل اطراق عشایر اورت که از واژه ترکی یورت (منزلگاه) گرفته شده گویند و احتمالا با گذر زمان و ترجمه توسط کوهنوردان اولیه به دره آرتی و نهایتا به آردی تبدیل شده است. فاصله لاله زار تا دهنه اورتی (ارتفاع ۲۹۰۰m) حدود ۶ کیلومتر بصورت جاده خاکی میباشد. مسیر پیاده روی از کنار رودخانه لاله زار در دره اورتی به آبشارهای اول و دوم خوشکار و نهایتا قله لاله زار منتهی می گردد.

آبشارهای کرمان
آبشارهای کرمان

آبشار دره گلم دخترکش | کرمان

در استان کرمان در فاصله ۴۷ کیلو متری شمال جیرفت در قسمت سردسیر دلفارد در دره ایی با درختان چنار پر شده است آبشاری به نام آبشار دره گلم دختر کش قرار گرفته است. در جنوب استان گُلم به همان حوضچه آبی گفته میشود، که در رودخانه ها و یا در محل آبریز آبشارها به وجود می آید و گُلم دختر کش، شاید تداعی کننده حادثه ای باشد که ناشی از غرق شدن دختری در آنجا باشد و یا تمثیل زیبای آن از این اصطلاح استفاده شده است. شاید تداعی کننده حادثه ای باشد که ناشی از غرق شدن دختری در آنجا باشد و یا تمثیل زیبای آن از این اصطلاح استفاده شده است. اما برای این مورد سندی وجود ندارد و بیشتر بر گرفته از متن عام جامعه میباشد.

این آبشار از چهار حوضچه یا گُلم تشکیل شده که گُلم دوم برزگتر از بقیه آنها میباشد و ارتفاع آبشار هم در آن به حدود ۱۰ متر می رسد (ارتفاع آبشارها بلند نیست و در جمع حدود ۲۰ متر می شود). برای رسیدن به آبشارهای بالاتر، مسیرها، سخت و سخت تر می شوند. مسیر رودخانه در بالا دست آبشارها و در کف درهای پر از درختان کوهی، در دل کوه بالا می رود و فضای بکر و هیجان آوری را به نمایش می گذارد. شیب دامنه های این دره را درختان بنه تا ارتفاع ۲۵۰۰ متری اسیر تاج و تنه و ریشه های محکم خود که در نوع خود دیدنی و ستودنی است.

آبشارهای کرمان
آبشارهای کرمان

آبشار دره وامق آباد | کرمان

در استان کرمان آبشاری به نام دره وامق آباد وجود دارد که به نام های آبشار گوهر کوهپایه یا آبشار دره شنگستان نیز شناخته می شود. در مسیر دو آبشار دیگر نیز به نام آبشارهای دره وامق آباد یا دره شنگستان قرار گرفته است. منطقه ییلاقی کوهپایه در فاصله ی تقریبی ۳۰ کیلومتری در شمال شهرستان کرمان واقع شده است.
دشت و دامنه، رودخانه٬ آبشارها و آبادیهای کوهپایه ای کیاز مهمترین مقاصد برای گذراندن اوقات فراغت کرمانی ها محسوب میگردد. منطقه ای که علاوه بر زیباییهای پایین دست ٬درمسیرهای بالا دست٬بخصوص مسیرهای صعود به قله سیمک یا کوه گهر، که یکی از زیبا ترین مسیرهای کوهپایه ای کرمان است٬ میزبان جلوه های دلپذیر طبیعت میباشد.
دقت کنید که روستاییان ورودی دره را با فنس هایی بسته اند و درب ورودی برای آن نهاده اند تا از تردد خودروها جلوگیری شود. این مسیر، جاده اختصاصی ساکنان روستاهای بالا دست است. برای پیمایش این دره عبور چند دفعه ای از عرض رودخانه و پریدن از روی سنگهای که هیجان خاصی را هم دارد اجتناب ناپذیر است.
برای پیمایش این دره از کفش مناسب دره نوردی استفاده نمود هر چند که در بالا دست مسیر مقداری کوهنوردی نیز چاشنی کار میشود . بعد از دو ساعت با گذر از چند باغ زیبا درختهای هلو و زردالو و البته آلوچه به روستای ده حسین میرسید که به نام تنها ساکن آن آقای حسین سیف الله نامگذاری شده است.

آبشارهای کرمان
آبشارهای کرمان

آبشار ده بکری | کرمان

در در۷۵ کیلومتری غرب شهر بم و در مسیر جیرفت در استان کرمان آبشار ده بکری واقع شده است. این روستا ازاولین مناطق رشته کوه جبال بارز محسوب می گردد و در دل دهنه ای با شیب ملایم به سمت بلندی های کوه «برفو» ادامه پیدا میکند.
قله «برفو» به دلیل برف گیر بودن، سرچشمه رودخانه دهبکری نیز بشمار می آید. در جنوب دهبکری و سمت چپ تونل سنگی که جاده جیرفت از داخل آن می گذرد؛ آبشارهای دهبکری جریان رودخانه را زیباتر کرده است. این آبشارها که تعداد آنها سه می باشد؛ در دل جنگل بنه وسیعی قرار دارند. دو آبشار در پایین دست و یکی که ارتفاع آن بیشتر است، در بالادست رودخانه و در سینه کش کوه «برفو» قرارگرفته است. این منطقه تابستان های سرسبز و با طراوت، پاییزهایی شکوهمند ورویایی و زمستان هایی سکوت آور و روح نواز دارد که با ریزش برف وسفید پوش شدن جنگل و دامنه ها، به اوج می رسد. ادامه مسیر آب به دهبکری رسیده ومورد استفاده باغ های گردو، زرد آلو ومزارع این منطقه قرار می گیرد. این آبشارها با نام آبشارهای «دغوییه» نیز گفته میشود.

آبشار سرنکوه، جیرفت | کرمان

آبشار سرنکوه جیرفت در استان کرمان قرار دارد. رشته کوههای جبال بارز در شمال و شمال شرقی از گردنه دهبکری در شمال شرقی سربیژن و شمال کوههای دلفارد شروع شده و به ۲۸۰ کیلومتر تا مرز بلوچستان ادامه داردو علت نامگذاری آن بلندی ارتفاعات است که جبال به معنی کوه و بارز به معنای بلندی ( کوههای بلند ) می باشد. یکی از پدیده های زیبا و با عظمت رشته کوه جبال است. در۵۰ کیلومتری شرق شهر جیرفت و در میان دره های شکوهمند جبال بارز، آبشار سرنکوه با ارتفاعی بیش از ۱۵۰ متر در انتهای دره «درین»، یکی از بلندترین آبشارهای ایران و شاید خاورمیانه می باشد.

قدم زدن در فضای مملو از جنگل ها و باغ ها ی سردسیری و چشم دوختن به هرم گرمای جیرفت از آن فاصله، شکوهی خاص دارد. ولی به دلیل کم آبی و خشکسالی های اخیر، آب این آبشار بسیار محدود شده و فقط در پی باران های شدید و جاری شدن رودخانه، عظمت و ارتفاع آن رخ می نماید و دردیگر روزهای سال، توان خود را برای رقابت با آبشار ۲۰۰ متری «وروار» در بخش دیگری از جبال بارز از دست می دهد. این دو آبشار بلند و با عظمت نشانی دیگر ازعظمت و شکوه رشته کوه جبال بارز دارند. داشتن باغ های سردسیری در این منطقه بر زیبایی آن افزوده است. به دلیل وسعت منطقه، پوشش گیاهی یکسانی در آن وجود ندارد و از درختان ارزشمندی چون بنه، ارس، کهکم و ارچن گرفته تا بوته های کوچک گیاهی چون درمنه، گون ،شقایق، نرگس، و ریواس در آن دیده می شود. شهرستان جیرفت به دلیل تنوع محصولات کشاورزی به هند نیز معروف است.

آبشارهای کرمان
آبشارهای کرمان

آبشار کشیت | کرمان

در جنوبشرقی شهر کرمان در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان شهداد دهستانی به نام کشیت وجود دارد. دره کشیت پر شده از رودخانه و آبشارها کوچک و بزرگی که از دیواره دره به داخل آن جریان دارد و در نهایت رودخانه ای از آب شیرین را در پایان این دره زیبا تشکیل می دهند که به رویایی در کویر بیشتر شباهت دارد.

وجود قلعه مشهور کشیت که اقتباسی از ارگ بم و میباشد و نیز نشان از تاریخ کهن این منطقه را داراست و اینکه کشیت از جمله نخستین مکانهای سکونت بشر بوده است. این روستا از بافت تاریخی منحصر بفردی نیز برخوردار است و چشم انداز فوق العاده ای را مقابل چشمان گردشگران قرار می دهد. بعد از بافت تاریخی وارد مجموعه ای بسیار متراکم از درختان و پوشش گیاهی می شویم که حجم زیادی نخلستان را تشکیل داده اند و و نکته جالب توجه رودخانه ای است که در این منطقه در جریان است.

دره کشیت به طول سه کیلومتر مملو از نخلستان و درختان میوه میباشد و دیواره های این دره عمیق نیز مملو از خزه و نوعی سرخس است که در کنار آبشارهای همیشه جاری ان روییده و منظره ای بدیع را به وجود اورده است. نکته قابل توجه در مورد این منطقه وجود آبشاری به ارتفاع ۱۲ متر است که به محوطه ای می ریزد که مردم محلی به آن دریا می گویند. این آبشار فضایی بی نظیر را برای بیننده ایجاد می کند که باورش بسیار مشکل میباشد. آب از دیواره های دره می جوشد و نمونه های خاصی از سرخسها و گل سنگ در اطراف این دره رشد کرده است. این دره که در بخش غربی روستا قرار گرفته است، مسیر قدیمی جریان آب کویر بود که عمق و درازا پیدا نموده است.

آبشار کیشت حوضچه ای طبیعی و بزرگ را به وجود آورده است که ۶۰۰ متر مربع وسعت دارد و مردم محلی اعتقاد دارند که عمق این حوضچه که به دلیل ریزش آبشارها ایجاد شده است تا کنون مشخص نشده است. وجود دهها آبشار در این دره در میانه کویر سوزان لوت و وجود هزاران اصله نخل و مرکبات هم گونی را به وجود آورده است که هر بیننده را محصور خود می کند. حوضچه دریاچه بسیار عمیق است و تاکنون اقدامی در راستای تعیین عمق آن صورت نگرفته است.

آبشارهای کرمان
آبشارهای کرمان

آبشار کوه شاه، رابر | کرمان

در شمال غربی شهرستان کرمان آبشاری به ارتفاع حدود ۱۵ متر در دامنه های کوه شاه به نام آبشار کوه شاه قرار گرفته است. آبشار شاه کوه در ارتفاعات هزار قرار گرفته است که بلندترین قله آن کوه هزار با ارتفاع ۴۵۰۱ متر چهارمین قله مرتفع کشور بشمار می آید. کوه هزار به دلیل داشتن هزار نوع گیاه گوناگون، هزار نامیده شده است و با مساحت ۹۰۰ کیلومتر مربع سرچشمه رودخانه هایی چون هلیل رود و تهرود میباشد. مرتفع ترین مناطق مسکونی ایران روستاهای باب زنگی و اردیکان با ارتفاع بیش از ۳۳۰۰ متر در کوه هزار قرار دارند. این کوه در ۱۰۰ کیلومتری جنوب کرمان و در جنوب ارتفاعات هزار قرار گرفته است. این آبشار در مسیر صعود به قله کوه شاه قرار دارد و از شهرستان رابر قابل دسترسی است.

آبشارهای کرمان
آبشارهای کرمان

آبشار کوه نیمه | کرمان

در توابع شهرستان جیرفت واقع در استان کرمان ارتفاعات کوه نیمه قرار گرفته است که یکی از تفرج گاهها میباشد که مجموعه آبشارهایی دراین ارتفاعات میباشد که از ذوب برف های این منطقه پدید می آید.که از جاذبه های بکر گردشگری در فصل تابستان است. روستای دلفارد مرکز دهستان دلفارد، از توابع بخش ساردوئیه شهرستان جیرفت، با مختصات جغرافیایی ۵۷ درجه و ۳۶ دقیقه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۱ دقیقه عرض شمالی، در ۴۰ کیلومتری شمال غرب شهر جیرفت و در ۲۰۰ کیلومتری جنوب شهرستان کرمان واقع شده است. از جمله آبشارهای این روستا می توان به آبشار کوه نیمه، آبشار زورک، آبشار کوه سیر و آبشار دره تنگ را نام برد.

آبشارهای دره سختی (فوسک) | کرمان

دره ایی در شمالشرقی کافر کوه در ۳۰ کیلومتری شهر کرمان قرار گرفته است. دردره کافر کوه به واسطه جریان آب رودخانه نزدیک به ۴۵ آبشار بلند و کوتاه با ارتفاعی بین ۳ تا ۴۵ متر وجود دارند. برای گذشتن از این دره نیازمند ابزار فنی، آمادگی بدنی و نیز آشنایی با فن شنا می‌باشد. پیماش این دره حداقل ۵ روز زمان می‌برد. بدون شک این دره شگفت‌ انگیز به واسطه طول مسیر، وجود ریزش‌های خروشان آب، بیشه زارها، نیزارها، دیواره‌ها و نیز حیات‌ وحش متنوعی که دارد، می‌تواند جزء منحصر به‌ فرد ترین دره‌های کشور باشد. چرا که دره‌های معروفی چون «رقز» فارسو «آندرس» شمال در برابرعظمت آن، دره‌های کوچکی بشمار می آیند.

دره سختی واقع در ۳۰ کیلومتری کرمان در منطقه کوهپایه کرمان قرار دارد. این مسیر دارای ۱۵ کیلومتر جاده خاکی با شیب های تند و دره های عمیق میباشد. آخرین روستای این منطقه به نام فوسک است و از این منطقه پیاده روی آغاز می شود. ادامه مسیر رودخانه در دره سختی به آبشارها منتهی می شود. دره سختی به طولی حدود دو هزار متر و وسعتی بالغ بر هشتاد کیلومتر از طولانی ترین دره های استان بشمار می آید.

لزوم پیمایش کامل دره صعود قله کافرکوه با ارتفاع ۳۴۴۳ متر وخروج ازروستای چهارفرسخ با ارتفاع ۸۸۷ متر در نزدیکی شهداد می باشد. ورودی قانونی دره که در حقیقت آخرین بخش آن بوده در میان صخره هایی با ارتفاعی بیش از صد متر درست به اندازه خروجی دره شگفت انگیز استنام این دره بدلیل طولانی بودن مسیر،عبور از میان صخره ها و در گیری با حوضچه و آبشارها به درسختی شناخته شده است. آب این دره برای آبیاری باغات شهر کویری شهداد مورد استفاده قرار می گیرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *