19 فروردين 1397

تخت سلیمان در آذربایجان غربی

5250 دفعه

مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان به مساحت 124 هزار مترمربع در 42 كیلومتری شمال شرقی شهرستان تكاب در استان آذربایجان غربی قرار دارد.
آثار باستانی این مجموعه و دریاچه جوشان آن، روی صفحه‌ای سنگی و طبیعی قرار گرفته كه از رسوبات آب دریاچه به وجود آمده است.این مجموعه از لحاظ وجود آثار باستان شناسی و چه به لحاظ ارتباط با مدارك مكتوب تاریخی و اسطوره‌ای در شمال و غرب ایران كاملا منحصر به فرد است. مجموعه باستانی تخت سلیمان قبل از اسلام به عنوان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان به شمار می رفت اما در سال 624 میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراطور رومیان به ایران تخریب شد.
قدمت این منطقه از لحاظ سكونت‌گاه انسانی به 3 هزار سال پیش باز می گردد؛ و یكی از مهمترین آثار تاریخی كشور است كه به عنوان چهارمین اثر ایران در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. بخش طبیعی مجموعه تخت سلیمان متشكل از یك كوه آهكی است كه در قله آن، چشمه بسیار بزرگی وجود دارد.
چشمه تخت سلیمان هزاران سال پیش شروع به جوشیدن کرده و به تدریج بر اثر لعاب حاصل از ترکیبات موجود در آب، لبه بیرونی چشمه رسوب بسته و بالا آمده است. این روند هزاران سال ادامه یافته و باعث شده که آب چشمه گلدانی در پیرامون خود بسازد به نحوی که هم اینک ارتفاع تپه حاصل از روند فوق و همچنین عمق دریاچه ناشی از جوشش آب چشمه به حدود 62 متر می رسد. معبد آناهیتا در شمال شرقی دریاچه نیز حائز اهمیت است.
کوه بلقیس در 8 کیلومتری شمال شرقی تخت سلیمان با دو قله بلند با ارتفاع ۳۶۵۵ متر و ۳۲۰۰ متر و در ادامه سلسله کوههای شرق دریاچه ارومیه واقع شده، روی قله جنوبی استحکامات و قلعه تخت بلقیس قرار دارد.
در سمت غرب روستای احمد آباد سفلی با چشمه‌های آب گرم و زندان سلیمان مشاهده می شود، زندان سلیمان نیز که تپه‌ای است به ارتفای یکصد متر از سطح زمین و مخروطی شکل زمان ساسانیان محل قربانی یا نیایش موبدان زرتشتی بوده و البته بقایای بناهای دور مخروط زندان سلیمان، نشانگر اهمیت این محل مقدس است.
تخت سلیمان که در دوره های مختلف محل سکونت مادها، اشکانیان، ساسانیان و مغولها بوده و به روایتی محل تولد زرتشت پیامبر است، تاریخ این مجموعه با تاریخ ایرانیان، ایتالیایی ها، یهود، مسیحیان و مغول ارتباط تنگاتنگی دارد. در دوره ایلخانیان و در دوره حکمرانی آقاخان در قرن هفتم هجری به عنوان تفرجگاه تابستانی مورد استفاده قرار می گرفت و این حکمران مغول با احداث بناهای مختلفی همچون سالن شورا، ایوان شرقی و ساختمانهای هشت و 12 ضلعی یکبار دیگر جان تازه ای به مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب بخشید.

آخرین ویرایش در شنبه, 19 مرداد 1398 15:44