22 تیر 1398

امامزاده شاهزاده حسین قزوین

970 دفعه

امامزاده شاهزاده حسین فرزند علی بن موسی الرضا است که مقبره‌اش در شهر قزوین واقع شده‌است. گفته شده که وی در سنّ ۲ سالگی در سفر به مرو حین عبور از قزوین، در این شهر درگذشت و در همان‌جا به خاک سپرده شد.

تاریخچه امازاده شاهزاده حسین :

همان طور که گفتیم شاهزاده حسین در جریان سفر امام رضا (ع) به قزوین درگذشت و در گورستان این شهر دفن شد
در همین زمینه،‌ شیخ عبدالجلیل رازی در کتاب «النقض» در حدود سال 560 ه.ق (491 ه.ش) می نویسد:
و اهل قزوین از سنی و شیعه به زیارت ابوعبدالله حسین بن الرضا روند.
این نشان می دهد که امامزاده حسین در اواخر قرن پنجم و اوایل قرن ششم هجری قمری،‌ بین مردم شناخته شده بود و در قرن ششم اهالی برای زیارت به اینجا می رفتند. گفته شده است که در این زمان، بنایی شکوهمند بر روی مدفن آرامگاه وجود داشت؛ اما در زمان حمله مغول و جنگ های بعد آن و همچنین درگیری هایی که در ابتدای دوران صفوی در ایران در جریان بود سازه آرامگاه به شدت آسیب دید. از این دوران تنها ضریح چوبی نفیسی باقی ماند که یکی از شاهکارهای بی نظیر منبت کاری و گره چینی به حساب می آید. البته برخی گمانه زنی ها در مورد اینکه این بنا در زمان سلطان الجایتو شاه خدابنده، مقتدرترین پادشاه ایلخانی، و پسرش سلطان ابوسعید بهادرخان (دوره ایلخانیان) تعمیر شده باشد نیز وجود دارد؛ اما سند معتبری که بتوان با استفاده از آن این ادعا را ثابت کرد در دست نیست.
پس از اینکه شاه تهماسب، قزوین را به عنوان پایتخت صفویان انتخاب کرد؛ توجه ویژه ای به امامزاده شاهزاده حسین نشان و دستور بازسازی آن را داد. این علاقه به امامزاده حسین (ع) در دختر وی نیز وجود داشت و بر طبق کتیبه ای از جنس کاشی معرق که در امامزاده وجود دارد، سر در مجموعه در سال 1040 ه.ق (1009 ه.ش) به دستور زینب بیگم، دختر شاه تهماسب، ساخته و صندوق چوبی نفیس و زیبایی نیز بر مزار ایشان نصب شد.
در دوران صفویه بود که ساختمان های متعددی پیرامون امامزاده بنا و اینجا به یکی از اصلی ترین زیارتگاه های مردم شهر قزوین تبدیل شد.
در زمان قاجار نیز تغییراتی در سازه آرامگاه به وجود آمد. گنبد این امامزاده در زمان فتحعلی شاه قاجار و به دستور او تعمیر و تزیین شد و زمانی که ناصرالدین شاه در سفری از قزوین گذر می کرد، فرمان ساماندهی محوطه امامزاده را صادر کرد. بر اساس این دستور، علی اصغر امین السلطان، صدر اعظم در سال 1307 این کار را به باقر السعد السلطنه -حاکم وقت قزوین- واگذار کرد. او صحن قبلی را تخریب و صحن جدیدی ساخت و ایوانی با تزیینات کاشی کاری بسیار زیبا، دیواره صحن، تزیینات کاشی کاری گنبد و آيينه‌کارى فضاهاى داخلى را به مجموعه سازه های این زیارتگاه اضافه کرد.
بقعه شاهزاده حسین با دو ورودی از سمت شمال و جنوب در میان صحن بزرگی قرار گرفته‌است. در اطراف صحن ایوان‌هایی وجود دارد که با کاشیکاری در طرحهای مختلف تزیین شده‌است. ورودی بقعهٔ شاهزاده حسین دارای مقرنس کاری و تزیینات مختلف است، که در دورهٔ قاجاریه با افزودن تالاری به آن شکل تازه‌ای یافته‌است. در بخش غربی و شرقی بقعه، دو رواق ساخته شده که به نام‌های بالا سر و پایان پا معروف و دارای گچبری و کاشیکاری است. فضای داخل بقعه شاهزاده حسین، با کاشی خشتی هفت رنگ، بدنهٔ آن با آیینه کاری و زیر گنبد با کتیبه‌هایی به خط ثلث در زمینهٔ لاجوردی تزیین شده‌است. قدیمی‌ترین و زیباترین اثر مجموعه شاهزاده حسین، در چوبی منبت کاری شدهٔ آن است که در سال ۹۶۷ هجری به مجموعه اضافه شده‌است. طبق کتیبه‌ای از کاشی معرق، این مجموعه در سال ۱۰۴۰ هجری به دستور زینب بیگم، دختر شاه طهماسب صفوی، بازسازی و صندوق چوبی نفیسی بر مزار آن نصب شده‌است.

تاریخچه ثبت امام زاده شاهزاده حسین:

این بنا که اصالتاً مربوط به دوره ایلخانی است در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ با شمارهٔ ثبت ۳۳۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

توسعه و بازسازی امام زاده شازده حسین:

در سال‌های اخیر نیز مجموعهٔ شاهزاده حسین تعمیر اساسی شده و بناهایی را که به آن افزوده‌اند که از جملهٔ آن‌ها بنای یادبودی است که به یاد محمد علی رجایی رئیس‌جمهور سابق ایران، ساخته‌اند. در اتاق‌های اطراف امامزاده نیز شهیدان قزوینی جنگ ایران و عراق به خاک سپرده شده‌اند.

مسیر دسترسی امام زاده شاهزاده حسین:

آدرس: استان قزوین، قزوین، خیابان سلامگاه، امامزاده شاهزاده حسین (ع)
اگر می خواهید در قزوین از این امامزاده دیدن کنید باید خود را به خیابان سلامگاه یا باب الجنه برسانید. اتوبوس های شهری قزوین، خط پایانه میدان آزادی تا پایانه میدان 22 بهمن در خیابان سلامگاه و نزدیکی امامزاده ایستگاه دارند.
ساعت مراجعه به امامزاده شازده حسین:
از اذان صبح تا ساعت نیمه شب

امام زاده شاهزاده حسین

جاذبه های اطراف امام زاده شاهزاده حسین:

اگر دوست دارید قزوین را بیشتر بشناسید و قصد دارید بعد از زیارت شازده حسین از جاذبه ها و دیدنی های دیگر شهر دیدن کنید، می توانید گشتی در جاذبه های اطراف امامزاده بزنید.
کاروانسرای خورشید در فاصله تقریبی 500 متر
آب انبار سردار بزرگ در فاصله تقریبی 850 متر
حمام بلور (موزه سنگ) در فاصله تقریبی 1.4 کیلومتر
کاخ چهلستون قزوین در فاصله تقریبی 2 کیلومتر

 

آخرین ویرایش در دوشنبه, 24 تیر 1398 14:06