تاریخچه پیدایش دریاچه بایکال:
دریاچه بایکال حدود ۲۵ میلیون سال قبل و در دوران مزوزوئیک تشکیل و توسط رشتهکوههای اطراف خود احاطه گشته است. شکوه و زیبایی دریاچه بایکال چشم هر بینندهای را خیره میسازد. کوههای اطراف این دریاچه زیستگاه حیوانات وحشی میباشد و دهکدههای کوچک کنار دریاچه، منطقهای آرام برای ساکنین این سرزمین محسوب میشود.
دریاچه بایکال یکی از شگفتیهای طبیعی است که مانند مرواریدی در دل طبیعت میدرخشد. عمق این دریاچه حداکثر ۶۳۲/۱ متر اندازه گیری شده که با ۲۳۰۰۰ کیلومتر مکعب بیشترین حجم آب شیرین در جهان را داراست. همچنین دارای ۶۳۶ کیلومتر طول و ۷۹ کیلومتر عرض است که زیستگاه بسیاری از گونههای منحصربهفردِ حیوانات و گیاهان به شمار میرود.
خط ساحلی دریاچه ۲۱۰۰ کیلومتر اندازهگیری شده که بیش از ۳۰۰ نهر و رودخانه به آن میریزد. در ساحل غربی دریاچه بایکال کوههایی همچون پریمورسکی Primorsky قرار دارند. ارتفاع این کوه حداکثر به ۶۷۸/۲ متر میرسد. از سمت شرق با کوههای بارگوزینسکی و اولان Barguzinsky-Ulan و از طرف شمال و شمال غرب توسط کوه خامار khamar احاطه شده است.
بخش شمالی دریاچه بایکال کمعمق بوده و عمق آن حداکثر ۸۹۰ متر است. این دریاچهی زیبا و کوههای اطراف آن از طریق شکستگی و حرکت پوسته زمین به وجود آمدهاند. یکی از ویژگیهای اصلی زمینشناسی قلمرو بایکال، وجود ساختارهای بزرگ تکنوتیکی و کمربند چینخورده آن است. حرکات زمین ساختی در طول این مرز هرگز متوقف نشده و زلزله و نوسانات نیز بخش جداگانهای از سواحل را به وجود آوردهاند. ایستگاههای لرزهنگاری تا ۲۰۰۰ لرزش را برای این منطقه در سال ثبت کردهاند.
در سال ۱۹۲۸، فعالیت گستردهای در مورد بایکال و سواحل آن صورت گرفته و مطالعات گستردهای دربارهی شناسایی درجه حرارت در تمام اعماق و گونههای جدیدی از موجودات زنده صورت گرفته و همچنین منابع ماهی بایکال مورد بهرهبرداری و استقبال قرار دارد. دریاچه بایکال با بیش از ۲۵ میلیون سال قدمت، از قدیمیترین دریاچههای جهان به شمار میرود که بهعنوان دریاچهی آب شیرین و آزمایشگاهی از زندگی و تکامل ۳۰ گونه موجود زنده شناخته شده است. به نظر میرسد که اعماق یخزده دریاچه عاری از موجودات باشد، اما تعداد زیادی موجود آبزی را در آن میتوان یافت.
قدمت دریاچه بایکال:
طول عمر دریاچه بایکال مدیون شکاف تکنوتیکی فعال آن بوده و علت آن نیز گسترش هرسالهاش است. آبوهوای دریاچه بایکال منحصربهفرد بوده و دارای ویژگیهای خاصی از آبوهوای ساحلی است. تفاوت دمای دریاچه و مناطق اطراف آن ۱۲ تا ۲۷ درجه سانتیگراد است؛ بنابراین متوسط دما در ماه دسامبر به ۲۷ تا ۳۹ درجه سانتیگراد میرسد. دریاچه بایکال بهعنوان حوزهای از آبوهوای متغیر شناخته میشود که دارای ویژگیهایی همچون نقوش برجسته، شیب دامنه و جهتگیری ساحل است. در فصل بهار، آبوهوای دریاچه بایکال بسیار مطبوع و دلپذیر بوده و اقامتگاههای تفریحی زیادی در جنوب این دریاچه برای بازدیدکنندگان ایجادشده است.
میزان بارش در دریاچه بایکال:
مقدار بارش در بخشهای مختلف دریاچه متفاوت است و بیشترین بارش در قسمت انتهای جنوبی دریاچه رخ میدهد. متوسط بارندگی سالانه حدود ۴۹۵ میلیلیتر برآورد شده است. دریاچه بایکال بهعنوان عمیقترین دریاچه آب شیرین از جاذبههای دیدنی سراسر جهان است که شمارا مجذوب خود خواهد ساخت.
عمق دریاچه بایکال:
طول و عرض این دریاچه متفاوت است و از ۲۵ تا ۸۰ کیلومتر تغییر می کند. عمیق ترین بخش دریاچه حدود ۱۶۳۷ متر است. حدود ۳۳۰ رودخانه به بایکال متصل می شوند و یکی از زیباترین دریاچه های روی زمین را پدید می آورند.
دوچرخه سواری روی دریاچه یخ زده بایکال:
در برخی از ماه های سال به ویژه در فصل های سرد، برخی نقاط بایکال کاملا یخ می زند که همین امر موجب پدید آمدن جاذبه توریستی در این منطقه می شود. دوچرخه سواری روی دریاچه یخ زده بایکال بی نهایت لذت بخش است.