06 مرداد 1397

موزه شهدا تهران

1450 دفعه

هر کشوری برای سربازان کشته شده ی خود ارزش و احترام خاصی قائل می باشد چرا که سربازان کشور، بزرگترین نعمت یعنی جان خود را برای دفاع از مرز و بوم کشور اهدا کرده اند. از جان گذشتگان برای وطن، ارزش مافوقی دارد که بر هر انسانی قابل ستایش می باشد.
اگر چه هم مکتب و هم کیش و مذهب این عزیزان هم نباشند. همه ی کشورها به نوعی، همه ساله از کشتگان و مبارزان شجاع و قهرمانان ملی خود یاد می کنند و یاد و خاطره ی عزیزانشان را گرامی می دارند. همه کشورها به نوعی، عنوانی، همه ساله از کشتگان و مبارزان شجاع و قهرمانان ملی خود یاد می کنند و یاد و خاطره ی عزیزانشان را گرامی می دارند.

بار دیگر به معرفی یکی دیگر از موزه های تهران پرداخته ایم. موزه محل انتقال مفاهیم گویا، برای هر بیننده ای است که در جهت کنکاش فرهنگ خود بر آن محیط وارد شده است؛ موزه ی شهدای تهران موزه ای با پشتوانه عظیم فرهنگ ایثار و شهادت و از جان گذشتگی. گردآوری آثار و بقایای جنگی در مکانی بنام موزه و یا یادمانها و یادبودهایی به صورت هنرهای تجسمی و مجسمه ها و احجام و ایده های مختلف .... می تواند صورت یادبود نمادین از این عزیزان باشد و نوعی انتقال اهداف و فرهنگ ملی به نسلها بعدی. شیوه ها و ایدهای زیبا و جالبی می توان برای تداوم فرهنگ ایثار و شجاعت برای نسلهای آینده بیان داشت که برتر از افسانه بوده و حماسه ای واقعی است.

تاریخچه موزه ی شهدای تهران:

موزه ی شهدای تهران در سال 1359 با هدف و انگیزه ی حفظ و اشاعه ی دستاوردهای معنوی فرهنگ ایثار و شهادت در قالب هنرهای تجسمی و در مکان دیگری شروع بکار نمود و آثار با ارزشی در زمینه ی خط، نقاشی، تذهیب و مینیاتور را در خود جای داد. علاوه بر آثار فوق، اسناد و آثار به جای مانده از شهیدان جمع آوری و تحت عنوان موزه ی شهدا در تاریخ پنجم مهر ماه 1375 توسط ریاست جمهور وقت به صورت رسمی افتتاح و فعالیت خود را آغاز نمود. موزه ی شهدا تهران مرکزی برای تداوم فرهنگ ایثار و شجاعت برای نسلهای آینده که نوعی انتقال اهداف و فرهنگ ملی به نسل ها بعدی است حتی برتر از افسانه ها و حماسه های واقعی است.
همواره بازدید کنندگان مختلفی از اقشار مختلف جامعه و حتی سایر کشورهای اسلامی و غیر اسلامی به این مکان مقدس مراجعه و از آثار باقیمانده از شهدای گرانقدر کشور ایران اسلامی بازدید بعمل می آورند استقبال بازدید کنندگان، افزایش آثار و اسناد، توجه به نیازهای مخاطبین مختلف، ساماندهی وضع موجود و توسعه کمی و کیفی  موزه را امری ضروری می نمود، لذا توسعه بهسازی و ساماندهی فضاها در دستور کار قرار گرفت و فضاهای جدید به موزه اضافه و نهایتا تکمیل و در تاریخ 12/11/1384 توسط دکتر قالیباف شهردار محترم تهران بازگشایی گردید.
موزه شهدا 4 طبقه دارد و در آن آثار هزاران شهید، مثل عکس، وصیت نامه، دفترچه خاطره، مدارک تحصیلی، نوارهای سخنرانی، مقاله، کتاب، آثار هنری و وسایل شخصی نگهداری می شود. از در موزه که وارد شدید، دیوارها با تابلوهای خطاطی «جلیل رسولی» و نقاشی های «حسن صدری» و «محمد علی رجبی» فرش شده. آثار اهدایی استاد فرشچیان را هم در گوشه کنار این تالار خواهید دید. هر از گاهی صدای فیلم روایت فتح شهید آوینی هم به گوشتان می خورد. هم اکنون با داشتن تعداد 12473 اثر (البسه، حجمی، اسناد) از 1310 شهید و با بخشهای مختلفی که به شرح آتی می رسد آماده ی بازدید عموم شهروندان، گردشگران و بازدید کنندگان از داخل و خارج کشور می باشد.

ساختمان موزه شهدای تهران:

تالار شهدای ترور

طبقه اول این موزه شامل 2 تالار شهدای ترور و شهدای شاخص است. کلاه «رئیسعلی دلواری» و دست نوشته های «میرزا کوچک خان» پشت شیشه های قفسه موزه، از اولین آثار تالار شهدای ترور است. جلوتر که بروید، تصاویر و یادگارهای «شیخ فضل الله نوری» و «نواب صفوی» زیر نور مهتابی تالاراند. تالار را که دور بزنید شهدای ترور بعد از انقلاب را خواهید دید، عبا و عمامه های «دکتر بهشتی»، «شهید مفتح»، «مرتضی مطهری» و «اشرفی اصفهانی» در این تالار نمایش داده شده اند. در طبقه همکف یک سالن آمفی تئاتر قرار دارد که برای انجام یا نمایش آثار مرتبط با دفاع و ایثار به صورت رایگان در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد. البته این آثار باید مورد تأیید مدیریت موزه قرار بگیرند.

تالار شهدای بین الملل

در این تالار، آثار شهدایی قرار دارد که در خارج از مرزهای ایران به شهادت رسیده اند؛ مثل شهدای دیپلماتیک یا شهدای لبنان. علاوه بر این، آثاری از شهدای زن، مانند «مریم فرهانیان»، که در زمان جنگ تحمیلی در آبادان شهید شده، آثار شهدای اقلیت های مذهبی مثل «فرهاد خادم» شهید زرتشتی و شهدای ورزشکار مثل «عباس اسماعیلی» هم در این تالار قرار دارند. وصیت نامه شهید «پلارک» هم که خیلی ها او را با عطر خوش مقبره اش می شناسند، در غرفه ای مجزا به نمایش در آمده است. ردیف شهدای خبرنگار، با آثار «شهید افشاری»، «میرزایی» و «صارمی» تزئین شده است.

تالار شهدای شاخص

این تالار با نام شهدای سرشناس مزین است. آثاری از شهدایی همچون آوینی و فهمیده در همین جا در حال نمایش است. ویژگی اصلی این تالار به گفته کارشناس موزه، از معجزه های شهداست. انگشتر سنگی «محمد رضا خانه عنقا» که پس از شهادت آن را مرمت کرده و یا اجازه نامه مدرسه دختر شهید «صالحی خوانساری» که پس از شهادت آن را امضا کرده، از جمله آثار این مجموعه است.

بخش های دیگر موزه

طبقه دوم مربوط به شهدای شهرستان هاست که یک ویترین به هر شهرستان اختصاص داده شده. طبقه چهارم موزه هم کارگاه مرمت است که لباس یا وسایل دیگری که باید دائما ضدعفونی یا مرمت شوند، در آنها نگهداری می شود. در زیرزمین موزه هم یک نگارخانه برای برپایی آثار نمایشگاهی و همچنین در طبقه همکف یک سالن آمفی تئاتر قرار دارد که برای انجام یا نمایش آثار مرتبط با دفاع و ایثار به صورت رایگان در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد. البته این آثار باید مورد تأیید مدیریت موزه قرار بگیرند.

در این گنجینه خاطرات، عکس‌ها، لوازم، نشانه‌ها، نوشته‌ها و آثاری از دلاورمردان و شیرزنانی به نمایش گذاشته شده است که در یک قرن اخیر از زمان مشروطه گرفته تا انقلاب اسلامی و دوران هشت ساله دفاع مقدس جانشان را به خاطر اعتقاد و مرز و بومشان فدا کردند. این موزه بازدید کنندگان بسیاری از داخل و خارج کشور داشته است.

تالار شهدای بین الملل

در این تالار، آثار شهدایی قرار دارد که در خارج از مرزهای ایران به شهادت رسیده اند؛ مثل شهدای دیپلماتیک یا شهدای لبنان. علاوه بر این، آثاری از شهدای زن، مانند «مریم فرهانیان»، که در زمان جنگ تحمیلی در آبادان شهید شده، آثار شهدای اقلیت های مذهبی مثل «فرهاد خادم» شهید زرتشتی و شهدای ورزشکار مثل «عباس اسماعیلی» هم در این تالار قرار دارند. وصیت نامه شهید «پلارک» هم که خیلی ها او را با عطر خوش مقبره اش می شناسند، در غرفه ای مجزا به نمایش در آمده است. ردیف شهدای خبرنگار، با آثار «شهید افشاری»، «میرزایی» و «صارمی» تزئین شده است.
بخش های دیگر موزه
طبقه دوم مربوط به شهدای شهرستان هاست که یک ویترین به هر شهرستان اختصاص داده شده. طبقه چهارم موزه هم کارگاه مرمت است که لباس یا وسایل دیگری که باید دائما ضدعفونی یا مرمت شوند، در آنها نگهداری می شود. در زیرزمین موزه هم یک نگارخانه برای برپایی آثار نمایشگاهی وجود دارد.
آدرس: تهران، خیابان طالقانی، نبش خیابان شهید موسوی (فرصت)، موزه ی شهدا. تلفن: 88306827

موزه شهدای تهران


موزه شهدای تهران

{tortags,835,3}

آخرین ویرایش در دوشنبه, 28 مرداد 1398 14:02