22 فروردين 1397

کاروانسرای سعدالسطنه در قزوین

3238 دفعه

کاروانسرای سعدالسطنه که به سرای سعدالسلطنه، سرای سعدیه، سرای سعادت و بازارچه سعدالسلطنه نیز معروف است بزرگترین کاروانسرای سر پوشیده جهان و بزرگترین کاروانسرای درون شهری ایران می باشد. نقش این کاروانسرا در گذشته به عنوان یک سرای بازرگانی بوده است. این کاروانسرا دارای محوطه تاریخی بسیار زیبا است که در عهد قاجار و در زمان ناصر الدین شاه توسط سعدالسلطنه، فرماندار وقت قزوین بنا شده است. برخی می گویند چون مجموعه کاروانسرا در محل میدان چوگان دوران صفویه (کاخ باغ سعادت، میدان سعادت) بنا شده بود به آن سرای سعادت می گفتند. اين كاروانسرا بصورت چهار ضلعي ساخته شده و چهار ايوان در چهار ضلع حياط دارد كه طاق نماي ايوان‌ها داراي آجركاري و سقف داخلي ايوان داراي تزيين و مقرنس كاري است.

قزوين كه لقب " باب الجنه " يا " دروازه بهشت " را به خود اختصاص داده از مناطق مهم ايران است كه در زمينه هاي تاريخي، طبيعي، اقتصادي، فرهنگي، صنعتي و گردشگري داراي اهميت زيادي است. قزوين ازجمله مناطق زيبا، با فرهنگ و متمدن ايران است كه در كنار طبيعت زيبا، خدادادي و مناظر بهشت گونه خود ازغناي تاريخي و فرهنگي قابل توجهي نيز برخورداراست. رودخانه هاي پرآب، قله هاي زيبا ومشهور، چشمه هاي آب گرم‏،حيات وحش، پوشش گياهي غني و درياچه هاي چشم نوازاين منطقه؛ در كنار آثار متعدد تاريخي، معماري، فرهنگي، باستاني و مردمان هنردوست، سخت كوش و متمدن؛ مجموعه كم نظيري را دراين خطه از كشور ايران به وجود آورده است كه ديدار از آن ها براي همه گروه هاي گردشگري جذاب است. مسجد جامع کبیر، قلعه الموت، مجموعه بازار، سردرعالي قاپو و... از جمله آثار بیشمار تاریخی و طبیعی پیرامونی این شهر است. يكی از بناهای مهم دوره صفويه در قزوين " حياط نادری " با عمارت‌ها و باغ‌های بسيار زيبا بوده است. اين مجموعه هفت درب داشته است كه يكی از آن‌ها را عالی قاپو می‌ناميدند. از مجموع درب های آن جز درب عالی قاپو، اثری باقی نمانده است .

كاروانسراي تاريخي سعدالسلطنه قزوين با پشت سرگذاشتن يك دوره فراموشي درحال رونق دوباره و تبديل به مكاني براي گردشگران است. كاروانسراي سعدالسلطنه يادآور رونق نسبي تجارت بخش خصوصي ايران در عهد قاجار با اروپا از طريق روسيه است. کاروانسرای سعد السلطنهبا وسعتی نزدیک به 6/2 هکتار یکی از کاملترین و بزرگترین سراهای تجاری ایران است که در فهرست آثارملی به ثبت رسیده است.

 

 

 

 

 

 

 

آخرین ویرایش در یکشنبه, 27 مرداد 1398 14:56