01 -2669

آبشار شالورا ( شاه لولاک ) در اصفهان

4635 دفعه

آبشار شالورا در فاصله پنج کیلومتری جنوب شهر چرمهین اصفهان قرار گرفته است. آبشار شاه لولاک منحصربه فرد است از این جهت که به صورت چشمه پر آب و خروشان از قلب دیواره مرتفع کوه با شیب منفی سرچشمه می گیرد این در حالیست که اغلب آبشارهای ایران به صورت جوی روان از روی سطح سرازیر می گردند. در اطراف آبشار تعداد زیادی آب چکان نیز دیده می شود. آبشار شاه لولاک در کوهی با همین نام از سسلسله کوههای رخ در زاگرس مرکزی واقع شده و ارتفاع کوه از سطح آبهای آزاد 2750  متر است.
نام آبشار شاه لولاک از حدیث قدسی «لولاک لما خلقت الافلاک» برگرفته شده‌است و به گفته علمای دینی در این حدیث خداوند به حضرت محمد (ص) می‌گوید که «اگر به خاطر تو نبود آسمانها و زمین را نمی‌آفریدم».  نامهای دیگر این آبشار نزد مردم محلی شالورا و شاهلورا می‌باشد.
آبشار شالورا آبشاری دائمی است و میزان آبدهی آن در طول سال متفاوت است، در زمستان کاملاً یخ می زند و قندیل های زیبا و قطور یخ به ارتفاع70 متر تشکیل می شود. آب آبشار در قسمتی که نزد مردم محلی به حوض معروف است روی زمین آرام می‌گیرد.
آبشار شاه‌لولاک از روی قندیل‌های عظیم آهکی پوشیده از خزه پایین می‌ریزد. با توجه به ارتفاع زیاد آبشار، آب هنگام ریزش با هوا مخلوط شده و در برخورد با قندیل‌ها به صورت قطرات بارانی و شبنمی ریز به زمین پاشیده می‌شود
آبشار شاه‌لولاک در گذشته نزد مجاوران آن بسیار مقدس و محترم بوده‌است. آبشار بصورت خاص وحتی درختان طاق اطراف آن، مقدس و صاحب اعجاز و مؤثر در رفع مشکلات و درمان بیماریها محسوب می‌شد. مردم محلی به آفریننده شاه‌لولاک سوگند یاد می‌کردند و نذر و نیاز، دخیل بستن به درختان و روشن کردن شمع در چهل دختران مرسوم بود.
چهل دختران حفره‌ای سنگی است در زیر آبشار که به شکل غاری کوچک، در آن چشمه دائمی هست و درختی در آن روییده‌است. بر اساس داستان محلی چهل دختر معصوم از ترس جان خود به این مکان پناه آوردند و در آن از صاحب لولاک دعای عاجزانه کردند که جانشان را از خطر محفوظ دارد، بدان وسیله کوه آنها را در بر گرفت و از آن پس آن مکان بسیار محترم و مقدس شمرده می‌شود. مراسم آئینی شالورا جاری که هر ساله هفتاد روز بعد از عید نوروز و در روز هشتم خرداد همزمان با شروع شدن دوره گرما انجام می‌شد از فراگیرترین مراسمی بود که به تقدس ونقش آفرینی این مجموعه بی بدیل کمک می‌نمود.

ارسالی از کاربر گرامی آقای مهدی صالحی از اصفهان

 

آخرین ویرایش در چهارشنبه, 16 مرداد 1398 12:11